Yusmawati, Jasmi digugurkan ~ huluselangor.com

ALOR SETAR 26 Jun – Ketua Puteri UMNO Jerlun, Yusmawati Yaacob dan Setiausaha UMNO Bahagian, Jasmi Mohd. Ismail digugurkan daripada jawatan masing-masing berkuat kuasa serta-merta ekoran kes yang sedang mereka hadapi di Mahkamah Syariah ketika ini.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md. Hanipah berkata, surat berkaitan pengguguran jawatan itu dikeluarkan oleh Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Mansor bertarikh 24 Jun lalu.

“Kes ini merupakan kes yang pertama di Kedah dan saya yakin mereka telah pun menerima surat pengguguran jawatan itu,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Isnin lalu, Yusmawati dan Jasmi mengaku tidak bersalah di Mahkamah Rendah Syariah Kubang Pasu atas tuduhan bersekedudukan di sebuah rumah pada bulan lalu.

Mereka yang bukan mahram ditahan dalam serbuan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAIK) di sebuah rumah di Taman Tunku Sarina di sini pada pukul 1.20 pagi, 11 Mei lalu.

Jasmi dan Yusmawati didakwa bersekediaman, bersekedudukan, berkurung atau bersembunyi tanpa ikatan sah mengikut Seksyen 9(1)(2) Enakmen Kanun Jenayah Syariah (Kedah) 1988.

Menurut Ahmad Bashah, ekoran perkembangan itu, Naib Ketua Puteri UMNO Bahagian Jerlun, Siti Hajar Ahmad Hayazi dilantik memangku jawatan Ketua Puteri sehingga pemilihan peringkat parti diadakan kelak.

“Pelantikan berkenaan adalah selaras dengan Fasal 12.8 Peraturan Pergerakan Puteri UMNO,” jelasnya.

Tambah beliau, bagi jawatan Setiausaha UMNO bahagian berkenaan pula, ia akan diputuskan oleh Ketua UMNO Bahagian Jerlun, Datuk Abu Hasan Sharif.

 

HomeBERITAYusmawati, Jasmi digugurkan

Berkaitan

POPULAR