Tanah Runtuh Hulu Langat – Empat Mangsa Lagi Ditemui, Jumlah Terkorban Kesemuanya 16 Orang ~ huluselangor.com

 

 

KAJANG: Mayat empat lagi kanak-kanak mangsa tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim Malaysia Madrasah Al-Taqwa di Batu 14, Hulu Langat, dekat sini, telah ditemui awal pagi ini – menjadikan keseluruhan mangsa yang terkorban dalam kejadian itu seramai 16 orang.

Mayat terakhir yang dikenali sebagai Boboy, 11, ditemui pada pukul 5.05 pagi Ahad.

Manakala tiga lagi mayat yang hanya dikenali sebagai Riz, Fahad danHazim yang kesemuanya berusia 9 tahun ditemui pada pukul 4.21 pagi.

Seorang penghuni yang tercedera dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Jalan Sungai Semungkis, Kampung Sungai Gahal di Hulu Langat, Sabtu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kajang, Superitanden Azman Ayob berkata, dengan penemuan empat lagi mangsa, jumlah mereka yang terkorban dalam tragedi berkenaan ialah seramai 16 orang.

“Mangsa yang terkorban adalah seramai 16 orang termasuk seorang daripadanya dewasa, manakala sembilan lagi yang terperangkap telah berjaya kita keluarkan dalam keadaan selamat,” katanya kepada media di lokasikejadian pagi ini.

Menurut beliau lagi, operasi berkenaan disambung semula pada pukul 8 pagi setelah dihentikan buat seketika.

“Kita hendak pastikan tiada lagi mangsa yang terperangkap,” katanya.

Operasi mencari dan menyelamat bermula pada pukul 2.45 petang iaitu beberapa ketika selepas kejadian itu berlaku. Ia dihentikan seketika menjelang pukul 5.30 pagi Ahad.

Terdahulu, sehingga jam 11 malam semalam, pasukan mencari dan menyelamat telah berjaya membawa menemui dan membawa keluar 12 mayat dari tempat kejadian. Insiden malang dan menyayat hati itu berlaku pada pukul 2.30 petang, Sabtu.

Polis memaklumkan sehingga menjelang tengah malam, sembilan ditemui dalam keadaan selamat tetapi tercedera.

Pada waktu itu, polis juga mengesahkan seramai empat lagi mangsa yang masih belum ditemui.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba di tempat tragedi tanah runtuh kira-kira pukul 11.05 malam.

Terdahulu, sehingga pukul 7 malam, anggota bomba dan penduduk berjaya menyelamatkan tujuh mangsa yang terdiri daripada enam pelajar berusia antara 11 dan 17 tahun serta seorang penjaga di rumah anak yatim berkenaan.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah pada satu sidang akhbar di sini berkata, mereka yang cedera dihantar ke Hospital Kajang dan Hospital Ampang untuk rawatan.

Beliau berkata, rumah anak yatim yang terletak berhampiran bukit itu menempatkan 49 orang penghuni termasuk pekerja.

Tambahnya, kesemua penghuni rumah itu adalah lelaki.

“Kami difahamkan berlaku dua kali tanah runtuh secara serentak dalam sekelip mata. Semua mereka yang berada dalam dewan itu tidak sempat menyelamatkan diri,” katanya.

Beliau berkata pasukan mencari dan menyelamat yang terdiri daripada Pasukan Bomba dan Penyelamat, polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) mengeluarkan mayat pertama pada pukul 4.30 petang, diikuti mayat kedua setengah jam kemudian dan mayat ketiga dikeluarkan pada pukul 6.10 petang.

Ketika kejadian kesemua penghuni rumah anak yatim itu berada di dewan serbaguna untuk persiapan satu majlis yang dijadual pada pukul 5 petang ini.

Ekoran itu, bangunan setingkat itu musnah sama sekali dan sebuah surau berdekatan turut terkena runtuhan tanah itu.

Penolong Pesuruhjaya Bomba dan Penyelamat Putrajaya Morni Mamat berkata, operasi mencari dan menyelamat diteruskan dalam keadaan hujan lebat sehingga pukul 7 petang ini.

Ahli Parlimen Hulu Langat, Che Rosli Che Mat, ketika ditemui di tempat kejadian berkata, pasukan mencari dan menyelamat terdiri daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat, polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan penduduk kampung mengeluarkan mayat dan mangsa yang cedera parah dan dikejarkan ke Hospital Kajang.

HomeBERITATanah Runtuh Hulu Langat - Empat Mangsa Lagi Ditemui, Jumlah Terkorban Kesemuanya...

Berkaitan

POPULAR