KOMUNIS BUKAN HERO ~ huluselangor.com

Inilah penilaian saya terhadap tulisan (komen) yang datangnya dari seorang wanita. Cukup rasional, bernas, kemas dan padat. Cara penyampaian dan persoalan yang diutarakan cukup mengujakan.

Saya ingin kongsikan tulisan wanita berkenaan bersama rakan-rakan Facebook. Sama-samalah kita memahami dan menghayatinya.

Adakah pihak British terlalu kejam sehingga sanggup membunuh dgn pertumpahan darah?

British menguasai atau menjajah dengan pendekatan secara diplomatik atau rancangan yang lembut tapi berkuasa. British menjajah Tanah Melayu bukan dengan kekerasan tapi menguasai minda. Penjajahan British adalah hasil kemajuan mereka tapi bukan dengan hasil kekerasan dan pertumpahan darah. Samada secara bahasa, agama, hasil bumi dan hak kerakyatan.

Cuba fikirkan siapa yang nak keluarkan tayar masa itu?

Mereka nak buat apa dengan getah?

Mereka nak buat apa dengan timah?

Orang melayu masa itu tahu ke getah nak dibuat apa?

Timah nak buat apa?

Orang Melayu yang bijaksana adalah Datuk Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman kerana mereka sedar peranan British dengan rancangan yang ingin menidakkan Tanah Melayu adalah hak utama orang Melayu.

Mengapa orang Melayu menentang Malayan Union?

Elok sahaja orang Melayu menentang Malayan Union dengan bersatu hati tanpa pertumpahan darah yang mengakibatkan orang Melayu terkorban seperti komunis menyerang Bukit Kepong.

Kenapa Chin Peng tidak mahu berunding dan menyerah diri kepada kerajaan?

Kenapa pula Tunku boleh sahaja dapatkan kemerdekaan Tanah Melayu kepada pihak British. Tidak pula pihak British berperang atau menumpahkan darah orang Melayu untuk merdeka. Yang biasa kita dengar kekejaman pihak Komunis dan Jepun.

Tapi dimanakah kekejaman pihak British?

Mengapa kita boleh berunding dengan pihak British untuk minta kemerdekaan dan mengapa pula kita tidak boleh berunding dengan Komunis atau Jepun?

Ada sesiapa boleh tolong jawabkan?

Komunis dan Jepun hanya tahu paksa dan bunuh sahaja. Tapi pihak British biasanya kita dengar akan duduk semeja dan berunding. Bila orang Melayu bersatu maka akan menimbulkan kerisauan pihak British.

Jadi mana yang lebih kuat samada dengan pertumpahan darah atau penyatuan dan sefahaman orang Melayu itu sendiri. Cuba kita fikirkan pejuang Melayu dahulu memperjuangkan untuk menentang British. Tapi tidak pula penduduk kampung teraniaya, terseksa dan mati dibunuh dek serangan pihak British. Ada baiknya kita dijajah British daripada pihak Komunis dan Jepun, dan cuba kita lihat sekarang, apa yang ada pada China dan Jepun?

British telah maju dahulu dan Jepun hanya pandai meniru. Kita orang Melayu lagilah, Cuma tahu pakai je.

Antara Sony dan Pensonic mana tuan/puan pilih dah tentulah Sony.

Antara kelab bola sepak Queen Park Rangers dan Kelab Johor FC dah tentulah Tony Fernandes pilih Queen Park Rangers.

Akhir kata seandainya kita diperintah oleh komunis dan Jepun apa kesannya pada waktu ini?

Ada lagi ke orang Melayu mendapat haknya di bumi sendiri?

Jadi fikir2kanlah saya pun malas dan nak cakap banyak-banyak.

Tapi tidak perlulah kita menganggap komunis itu hero dan British itu pengganas. British hanya penjajah dan Komunis itu penjajah dan pengganas dibumi asing (Tanah Melayu). Kalau pengganas orang Melayu di Tanah Melayu itu sendiri namanya bukannya penjajahan dalam keganasan itu namanya derhaka atau jenayah dalam negeri. Kalau tidakpun sebagai pejuang menentang penjajahan dan pengganas orang asing di Tanah Melayu.

Fikir2kanlah.

p.s:-

Berbanggalah Kita Sebagai Rakyat Malaysi.

Berbanggalah kita bukan mangsa Komunis dan Jepu.

Berbanggalah kerana kita menyokong Pasukan Bola Sepak Kelab Liga Perdana Inggeris.

Berbanggalah Inggeris yang menjajah kita maka adalah hasilnya getah, timah, keselamatan, pekerjaan, pendidikan, ekonomi dan lain-lain tapi tidak kepada agama dan bangsa.

Berbanggalah jika kita menjajah mereka dengan agama Islam dan Adat Bangsa Melayu.

Kita tetap Islam dan Melayu.

Facebook Fadzil Mohamed

HomeBERITAKOMUNIS BUKAN HERO

Berkaitan

POPULAR