Jenazah Allahyarham Faizul Tiba Di Pangkalan Udara TUDM (update) ~ huluselangor.com

Balu Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor, Norazrina Jaafar bersama dua anaknya, Mohd Naufal, 3, dan Mohd Irfan, 8 sedang menanti ketibaan jenazah di Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang, Ahad. - Foto MSTAR

SUBANG: Jenazah Allahyarham Noramfaizul Mohd. Nor tiba di Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di sini pukul 10.05 pagi Ahad.

Keranda yang membawa jenazah Allahyarham yang terkorban selepas terkena tembakan curi semasa membuat liputan misi bantuan kemanusiaan tiba dengan pesawat TUDM C-130 dari Mogadishu, Somalia.

Turut sama ialah rombongan media yang turut membuat liputan Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia.

Keranda yang membawa jenazah Allahyarham Noramfaizul Mohd. Nor tiba di Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di sini pukul 10.05 pagi Ahad diusung sebelum dibawa ke Masjid TUDM untuk disembahyangkan di Subang, Ahad.

 Suasana pilu menyelubungi pangkalan udara sejurus keranda jenazah dibawa turun dari pesawat.

Menyambut ketibaan rombongan berkenaan termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Noramfaizul, 39, telah berkhidmat di BernamaTV sembilan tahun lalu merupakan kakitangan yang kerap membuat liputan misi kemanusiaan di beberapa buah negara.

Turut cedera dalam insiden berkenaan ialah jurukamera TV3, Aji Saregar Mazlan.

Jenazah akan dibawa dan disembahyangkan di Masjid TUDM sebelum ke Masjid Al-Islah dekat sini dan akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang sebelum Zohor.

***********************

Jenazah Allahyarham Noramfaizul Selamat Tiba
Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor yang disifatkan Perdana Menteri sebagai wira sebenar, akan dikebumikan dengan penuh penghormatan di Tanah Perkuburan Islam UPM, Serdang, sebentar lagi.

Jenazah Noramfaizul sebelum itu tiba di tanahair jam 10 pagi dengan kerandanya dibalut dengan Jalur Gemilang.

Bersamanya dalam pesawat C130, 53 anggota sukarelawan Misi Kemanusiaan Kelab Putera Satu Malaysia Dan Bakti, bagi membantu mangsa kemarau dan kebuluran di Somalia.

Suasana hiba menyelubungi perkarangan Pangkalan Udara TUDM, Subang, sebaik jenazah Allahyarham dibawa keluar daripada pesawat.

Jenazah disambut anggota keluarga termasuk ayah Allahyarham, Mohd Nor Mat Yassin, dan ibu, Naemah Abd Majid.

Turut menyambut ketibaan jenazah Noramfaizul bersama sukarelawan yang lain, Datuk Seri Mohamad Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Selain Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri.

Turut serta dalam rombongan sukarelawan ini jurukamera TV3, Aji Saregar Mazlan, yang cedera di lengan juga terkena tembakan.

Dalam kejadian 2 September lalu, kenderaan pacuan 4 roda yang dinaiki Allahyarham Noramfaizul dan petugas media lain, ditembak ketika dalam perjalanan pulang ke tempat penginapan dengan diiringi tentera kerajaan Somalia.

Noramfaizul terbunuh apabila tembakan curi penyerang tidak dikenali mengenai bahu dan menembusi paru-parunya.

Jenazah Noramfaizul kemudiannya dibawa ke Masjid TUDM Subang untuk dimandi, dikafan dan disembahyangkan.

Solat jenazah diimamkan Pengarah Kor Agama Angkatan Tentera Malaysia, Brigadier Jeneral Mustaffa Abdul Manap kira-kira jam 11.10 pagi.

Turut serta, Perdana Menteri dan timbalannya selain keluarga dan rakan.

Selesai solat jenazah, penghormatan terakhir diberikan oleh ahli keluarga dan juga Datuk Seri Najib dan Tan Sri Muhyiddin sebelum jenazah di bawa pulang ke rumah di Taman Serdang Jaya.

HomeBERITAJenazah Allahyarham Faizul Tiba Di Pangkalan Udara TUDM (update)

Berkaitan

POPULAR