BEERSIH 2.0 – Masyarakat bertanggungjawab lindungi keamanan negara: Sultan Johor ~ huluselangor.com

BATU PAHAT: Masyarakat mempunyai tanggungjawab untuk melindungi keamanan dan keselamatan negara daripada pihak-pihak tertentu yang mempunyai niat jahat terhadap negara ini, titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail.

Baginda bertitah tugas melindungi negara tidak harus dipikul oleh pasukan keselamatan sahaja tetapi dikongsi bersama oleh masyarakat berbilang kaum.

“Kita harus terus menjaga keamanan dan keselamatan negara ini daripada ancaman pihak-pihak tertentu yang berniat jahat,” titah Sultan Johor.

Baginda bertitah demikian semasa berucap pada Majlis Istiadat Pentauliahan Diraja Pegawai Kadet Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) ke-30 di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) di sini hari ini.

Sultan Ibrahim juga bertitah anggota Pelapes perlu menunjukkan contoh yang baik dan melibatkan diri di dalam aktiviti sosial di negara ini.

Baginda percaya anggota pasukan tersebut boleh memainkan peranan yang penting di dalam menanam semangat patriotik di kalangan masyarakat.

Sebanyak 14 pasukan PELAPES dari 14 IPTA terdiri daripada 1,119 anggota menyertai perbarisan pada majlis istiadat itu.
Turut hadir pada majlis itu ialah Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad dan Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman.

HomeBERITABEERSIH 2.0 - Masyarakat bertanggungjawab lindungi keamanan negara: Sultan Johor

Berkaitan

POPULAR