BEERSIH 2.0 – InsyaAllah segala-galanya akan beres… ~ huluselangor.com

 

Setelah muak dengan pelbagai nasihat dan amaran, Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengumumkan bahawa pintu rundingan telah ditutup. Tutup pintu ini bukan sahaja disasarkan kepada Bersih yang haram, tetapi juga kepada Pergerakan Pemuda UMNO dan PERKASA atau mana-mana pihak sekalipun.

Bersih yang menjadi dalang penganjuran perhimpunan haram 9 Julai nanti, iaitu genap seminggu dari hari ini, terus berdegil dengan hasrat mereka membuat perubahan melalui demonstrasi jalanan.

Pergerakan Pemuda UMNO pula bakal mengadakan Perhimpunan Patriot untuk menyatakan rasa ‘panas hati’ mereka terhadap demonstrasi dan tuntutan yang diketuai Datuk Ambiga, bekas Presiden Majlis Peguam tetapi dianggotai dan disokong oleh para pemimpin parti politik pembangkang khususnya PKR, PAS dan DAP.

PERKASA pula mahu membuktikan bahawa perhimpunan Bersih itu bukanlah didokongi rakyat majoriti dan mahu menghalang perhimpunan haram itu.

Pelbagai pertubuhan dan badan gabungan persatuan telah menyatakan ikrar mereka untuk menentang Bersih – ini termasuklah pasukan-pasukan silat dan sebagainya.

Ambiga bawa idea gaduh. Itulah hakikat yang diperkatakan sekarang. Ambiga dan Bersih sebenarnya membawa hasrat untuk bergaduh walaupun berkali-kali dinafikan sedemikian.

Manakan tidak… nasihat polis tidak dipedulikan, rayuan orang ramai termasuk peniaga dan pemandu teksi serta persatuan dan penggiat pelancungan tidak diendahkan. Malah, sebagai pertubuhan yang haram, ada hati pula meminta PDRM menyediakan laluan khas untuk mereka berarak dan menyampaikan petisyen kepada Yang diPertuan Agong.

Demikianlah gah dan hebatnya Bersih yang diketuai seorang terpelajar dan ternama, tetapi tidak bertimbang rasa dan jauh sekali daripada rasional.

Pada hakikatnya, sebagai pertubuhan haram, seperti yang disahkan oleh Pendaftar Pertubuhan kelmarin, Bersih tidak jauh sifatnya daripada Parti Komunis Malaya (PKM) yang telah diharamkan. PKM, menyebut namanya sahaja orang sudah gerun, tetapi berlainan dengan Bersih yang sah-sah adalah haram terselit di dalamnya PAS – Parti Islam Semalaysia.

Timbalan Presiden PAS, Mat Sabu menyifatkan bantahan melalui lebih daripada 2,000 laporan polis yang dibuat hanyalah kesan daripada hasutan pihak-pihak tertentu. Walaupun tidak disebut, tentulah yang dimaksudkan itu UMNO.

Malah, Presiden parti, Datuk Haji Hadi Awang mengarahkan kesemua ahli parti menyetai perhimpunan pengacau itu.

Mat Sabu dan Haji Hadi mungkin lupa siapakah yang mereka kerah itu. Mereka kerah dan arah orang Islam dan Melayu menyertai Ambiga, peguam yang membela Lina Joy dalam isu murtad beberapa tahun lalu. Lebih menyedihkan, Mat Sabu dan Hadi juga lupa sebenarnya siapakah yang mereka serang.

Mereka menyerang kerajaan pimpinan UMNO yang bererti menyerang orang Melayu dan orang Islam.

Kerana itulah PERKASA bangkit kerana PERKASA bukannya badan politik dan pelbagai macam latar-belakang orang Melayu ada di belakanganya.

PERKASA sejak awal-awal lagi menyedari dan melihat pertembungan 9 Julai kelak adalah pertembungan orang Melayu. PERKASA dan Pergerakan Pemuda UMNO serta NGO lain termasuk persatuan -persatuan silat dan pemikir Melayu sebenarnya berhasrat menjadi benteng mengelakkan berlakunya perhimpunan Bersih yang kotor itu.

Kenapa pertembungan 9 Julai ini wajib disekat…? Pemikir rasional dapat memikirkannya tetapi pengikut kalut mahu menjayakannya kerana mereka tidak dapat berfikir lebih jauh daripada faedah dan habuan jangka pendek yang diperolehi.

Hakikatnya peralihan pemerintahan di empat buah negeri iaitu Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Perak melalui pilihanraya umum 2008 tidak sedikitpun membuka mata banyak orang, khususnya Melayu.

Mereka tidak nampak dengan mata dan hati bahawa banyak perkara yang digendong selama hari ini bukan sahaja berciciran tetapi dirampas.

Demikiannlah tanah, gerai dan tapak perniagaan orang Melayu termasuk di Kelantan sendiri yang telah beralih tangan.

Soalnya sekarang, apakah jalan penyelsaiannya. Mengadakan perhimpunan untuk menyekat perhimpunan bukanlah jawapannya kerana tindakan tersebut pastinya akan membuahkan hasil yang pahit dan masam akhirnya.

Menjelang tarikh malang 9 Julai yang tinggal seminggu sahaja lagi, rasa takut atau sekurang-kurangnya khuatir di kalangan orang ramai semakin memuncak.

Ada yang mentafsirkan kenyataan PDRM perhimpunan itu bakal kritikal sebagai gambaran akan berlakunya kekacauan besar seperti peristiwa 13 Mei 1969 sehingga diisytiharkan darurat dan perintah berkurung. Lantaran itu sudah ada yang menyimpan bekalan makanan untuk menghadapi tanggal 9 Julai 2011.

Inilah masanya bagi PDRM menunjukkan ketegasannya. Wajar sangatlah ditutup sahaja pintu rundingan dan bukalah seluas-luasnya pintu lokap balai-balai polis di seluruh negara.

Kejadian penahanan 35 orang yang dipercayai ada kaitan dengan gerakan menghidupkan kembali semangat PKM di utara dan beberapa kejadian dan penangkapan di merata negara adalah bukti betapa perlunya PDRM bertegas dan segera mengambil tindakan.

Yang mahu menggugat keamanan negara melalui Bersih ada beberapa kerat sahaja sebenarnya, sedangkan rakyat jelata yang lain tidak berpihak kepada mereka.

Pakar dan raja demonstrasi jalanan, HINDRAF sendiri tidak menyertai Bersih kerana mereka tahu niat dan oraganisasi haram itu sendiri adalah kotor.

Pada saat-saat meniti tanggal 9 Julai, peguam Karpal Singah dengan selamba dan bongkaknya mengesyorkan di Parlimen agar Bahasa Inngeris dijadikan bahasa pengantar. Beliau juga mahu bahasa Inggeris menjadi keutamaan di mahkamah.

Kenapa dengan biadapnya Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu menyatakan demikian..?

Sebabnya, kepimpinan Melayu sedang kucar kacir dan pada saat-saat inilah mereka mahu mengambil kesempatan. Ini jugalah kaedah yang digunakan di Pulau Pinang untuk mengadakan pilihanraya di peringkat masjid.

Lemah lembut dan bertolak ansur PDRM selama ini mungkin bukan kaedah terbaik bagi para pengacau jalanan ini.

Pihak polis memang wajar hilang sabar apabila mereka dicabar saban hari dengan pelbagai provokasi.

Polis, dan mungkin tentera juga yang sudah bersiap-sedia perlu menghalang perhimpunan 9 Jali ini. Biarlah polis diberikan pelbagai gelaran dan tohmahan, asalkan rakyat jelata yang cintakan kemanan tidak teraniaya.

Biarlah DAP memberikan gelaran PRDM (Polis Raja di Malaysia) kepada polis asalkan fungsi dan tanggungjawabnya terlaksana dengan sempurna.

Mungkin ada baiknya pihak polis bertindak seperti PRDM khususnya kepada DAP dan pengacau yang lain asalkan majoriti tetap menyanjung tinggi setiap pegawai dan anggota PDRM.

Sesungguhnya mencegah adalah lebih baik daripada mengubati sesuatu penyakit dan penyakit itu sengaja mahu ditaburkan di atas jalan.

Berikan kepercayaan sepenuhnya kepada PDRM untuk menghalang peristiwa 9 Julai ini. InsyaAllah segala-galanya akan beres!-3/7/2011- OLEH BADRUL HISHAM ABDUL AZIZ

 

HomeBERITABEERSIH 2.0 - InsyaAllah segala-galanya akan beres...

Berkaitan

POPULAR